Spoznavanje Strasbourga

7.10.2021

Evropski mladinski dogodek
EYE 2021

7. oktobra 2021 nam je Socialna akademija omogočila izlet v Strasbourg ter udeležitev evropskega mladinskega dogodka EYE 2021. 

 

Skozi različne aktivnosti, ki jih je dogodek ponujal, smo spoznali tako delovanje Evropskega parlamenta kot tudi mesto samo.

 

Nam najbolj zanimiv del je bil seveda Evropski parlament, ki nas je predvsem osupnil z svojo velikostjo. Seveda smo si predstavljali, da je kot ena najpomembnejših ustanov Evropske unije zelo velik. Toda šele ko ga vidiš v živo res začutiš veličino te stavbe.

Parlament smo tudi raziskali od znotraj, kolikor se je le dalo, pri čemer so nam v veliko pomoč bili tudi vodiči. Ti so nas popeljali skozi sicer zaprta vrata, nam pokazali različne zanimivosti.

 

Med drugim smo si ogledali nadzorno sobo za televizijo, kjer vidijo točno kaj se trenutno predvaja na televiziji, zvočne studije, novinarske prostore in seveda Glavno dvorano, ki je osupljiva.

Dejstvo o zgradbi Evropskega parlamenta v Strasbourgu je to, da je polno zelenja. Ogromno prostora je namenjenega visečim rastlinam, ki rastejo skoraj do stropa.

 

Med rastlinami pa vodijo poti in mostovi. Sobivanje človeka in narave v žarišču evropske politične aktivnosti je močna simbolika za evropsko družbo in boj Evropske unije za čisto, varno in zeleno Zemljo.

 

Nedaleč od parlamenta ima sedež Svet Evrope. Sestavlja ga 47 držav članic iz evropske regije. Eden njegovih glavnih uspehov je bil sprejem Evropske konvekcije o človekovih pravicah.

Strasbourg je poleg Bruslja ter Luksemburga sedež evropskega parlamenta. Ima tri glavna področja dela in sicer zakonodajne, mednarodne in proračunske pristojnosti.

Strasbourška katedrala ali Stolnica Notre-Dame v Strasbourgu. Čeprav je več njenih delov še romanska arhitektura, pogosto šteje med najboljše primere visoke ali pozne gotske arhitekture.

Leta 1988 je bila vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Skozi mesto teče reka Ill, ki se v središču mesta razdeli na pet rokavov. Na njej sta tudi pregradi, ki uravnavata višino gladine reke.

Zelo nas je navdušila tudi kulturna bogatost Strasbourga, ki je pri nas posebej v Novi Gorici nismo vajeni. To je pogled na mestno jedro iz katedrale.

Stolpi na sliki so ostanki obzidja, ki je nekdanji Republiki Strasbourg zagotavljalo varnost in neodvisnost. Mostove, ki jih povezujejo, je do 18. stoletja pokrivala streha in se zato še danes imenujejo Pokriti mostovi.

Po mestu je speljana mreža javnega prevoza, ki jo sestavljajo tramvaji in avtobusi.

 

Omogoča večjo mobilnost po mestu ter zmanjšuje število prevoznih sredstev v le tem.